Unga muslimer försvarar judar i Oslo

Oslo 21 februari 19.30

Patrik Pelosio, reporter på Kontro, och hans dotter bestämmer sig för att skippa skidåkningen i Åre under sportlovet för att istället resa till Oslo för att söka svar på om hatet mellan människor och religioner kan få ett slut.

Han berättar att han varit nedstämd den senaste tiden.

-Efter alla terrordåd, Sverigedemokraternas framgång, hoten mot Judar, svartmålningen av muslimer och Isis brutala avrättningar. Jag tappade nästan tron på mänskligheten, det är ett sådant hat, en som det har sett ut oöverstiglig vallgrav mellan de olika sidorna i konflikten.

Men i Norge förberedde sig en grupp Unga Muslimer i förra veckan för att bryta trenden, de bestämde sig för att bryta den onda cirkeln och samlade i dag lördagen den 21 februari 2015 ihop tusentals andra muslimer för att skydda med en mänsklig mur ”FREDENS RING” en Judisk synagoga, för att med sina kroppar säga till de terrorister och alla som förespråkar våld att ”-om de ska bruka våld mot dessa Judar får de bruka våld mot oss först”.

 Patrik bestämde sig för att åka dit och se med egna ögon om det skulle fungera.-Jag träffade först på en Norsk Judisk man, han berättade att de först var lite oroliga, de undrade från den Judiska församlingen om det var ett förtäckt sätt att driva med dem. Men när de träffade de unga Norska muslimerna förändrades allt. Patrik träffar sedan flera av de Norska Muslimer som anordnade evenemanget .

Patrik Pelosio

De uttryckte ett väldigt starkt stöd för deras Judiska bröder och systrar, de sade att de kanske fortfarande var oense om Israel-Palestina konflikten, men att deras folks brödraskap och kärlek till varandra skulle överskugga det. För som Muslim sade hon, så har de ingenting mot Judar som folk, och ”-Vi muslimer gillar heller inte när andra generaliserar oss, då ska vi inte själva göra det misstaget.”

10426314_850931868305011_2565699720116042584_n

 -Efter att ha träffat ett par Norska Judar och Muslimer började så ”ringen” att formas, unga Norska muslimer strömmade till i hundratal, de tog varandras händer och formade ett långt band av kärlek framför synagogan och de rörda judar som stod innanför. Det var en sådan kärlek, en sådan glädje, jag rös i hela kroppen och fick hålla mig för att inte gråta flera gånger.”

10959914_915572371806733_3501489569933701697_o

-Det starkaste var när den Judiska Rabbin läste upp ett meddelande från Pappan till den jude som dog i Köpenhamns terrordåd, Dan Uzan. Hans pappa sade att ”-hälsa de unga muslimerna i Oslo att de har gett mig hopp, de har gett mig en skäl till att leva vidare, kanske det är en mening med min sons liv. Kanske detta är en början till att leva vidare tillsammans. ”-När vi hörde detta rös vi, ingen kunde hålla sig från att bli berörd, och bara med detta uttalande så visade sig det att det fanns en mening med hela evenemanget.”

Patrik Pelosio från Oslo.

Se Videon med Patrik när han försöker får svar på de svåra frågorna och besöker ”Fredens Ring” i Oslo på Kontro snart.

DelaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Live Support