Charles Bukowski som älskare

Lisa är förläggare i New York och var under sex månader på 60-talet tillsammans med Charles Bukowski. Kontro träffar henne i samband med Tribeca Film Festivals visning av John Dullaghans dokumentär Born Into This.

 Kan du beskriva din gamle pojkvän?

– Charles kunde vara mjuk, ömsint och full av empati. Filmen har fångat hans underbara, rörande sidor. Men för det mesta skrek han. Ja, han var faktiskt nasty all the time och jag var aldrig säker på om jag älskade honom.

Bukowski

Följde du med honom till travbanan?

– Ja, han åkte dit varje dag. På vägen dit satt han i förarsätet och muttrade om alla skitstövlar som hängde på travbanan. Han var häpnadsväckande, man fick inte tala högt när han studerade programmet. Charles älskade att vinna, trots att när han vann handlade det oftast bara om 60 dollar. Det är intressant att studera spelarna. I början, inför start, finns en optimism full av energi. Sedan är det över. Charles körde hem, drack ett sexpack och somnade.

Skrev Charles Bukowski, enligt borgerlig tradition, vid ett skrivbord?

– Charles bodde i en bungalow längs en smal väg. Han satt i köket och skrev. När han var klar kom han in i vardagsrummet och sa ”oh dear, another Godly poem.”

Var han en ensam människa?

– Han var alltid ensam även när han var omgiven av människor. Charles använde ett väldigt fult vokabulär och därför tror jag han förlorade många vänner. Han var inte särskilt social.

Var det bara borsten som gällde eller tog han också droger?

– Charles kom från en dryckesgeneration. Visst var väl där lite kola, gräs och whisky men för det mesta drack han öl. När han gifte sig med Linda började Charles dricka rödvin. Strax före han blev tillsammans med Linda hade han hamnat i fel umgänge, människor som tog speed (amfetamin). Jag tror Linda förlängde hans liv med tio år.

Hur stor influens var författaren John Fante för honom?

– Ask the Dust var en stor inspirationskälla. En bok som är rakt på sak med djupa känslor. I perioder kallade han sig för Arturo Bandini.

Hurdan var Charles Bukowskis relation till sin dotter?

-Ibland gick de ut ensamma på söndagar. Han talade aldrig om henne. Senare tror jag att de fick en mer vuxenrelation till varandra.

Var Charles Bukowski en bra älskare?

– Om du dricker två sexpack öl, hur bra är du då? I början av kvällen skröt alltid Charles typ ”ikväll ska du få.” Men när han fyllnat till somnade han.

Cyril Hellman

DelaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Live Support