Lärare ber elever böja substantivet Negro

I en skola i Fruängen fick elever i årskurs 5 under förra veckan i uppgift att i sitt engelskaprov böja substantivet Negro i pluralis (se bild nedan). Flera av eleverna ska ha protesterat och påpekat det rasistiska i uppgiften de blivit tilldelade. (Ordet anses allmänt som nedvärderande och rasistiskt.) Läraren i ifråga ska då ha sagt åt eleverna att ”bortse från detta och fokusera på uppgiften”. I klassen går rasifierade barn och flera föräldrar som vill vara anonyma ska vara upprörda. Enligt våra efterforskningar ska proven komma från läromedel som skapats så sent som 2001 men som idag sällan används. Man har som lärare också ansvaret för vad man tilldelar sina elever för uppgifter. Eftersom läraren också sagt att eleverna ska ”bortse från det rasistiska” är hen också väl medveten om problematiken.

Kontro har försökt nå ytterst ansvarige Margita Norberg, rektor för Fruängens skola, utan resultat. På telefon fick undertecknad dock tala med biträdande rektor Maria Göransson som inte vill kommentera det inträffade utan att ha undersökt saken. När Göransson vid lunch ännu inte återkommit väljer vi därför att gå ut med nyheten. Återkommer ansvariga för Fruängens skola uppdaterar vi artikeln.

En förälder som vill vara anonym berättar:
”…när min dotter kom hem med provet blev jag upprörd. Jag satt i en halvtimme och bara stirrade på pappret. Såg jag fel? Är det ett spanskt ord de vill lära ut? Sedan skickade jag ut de till vänner på sociala medier. De blev alla upprörda. Det känns frutkansvärt, som ett jättekliv tillbaka i tiden? Jag är väldigt stolt över att min dotter tog hem provet för det var avsett att ligga kvar i ett skåp. Flera av femteklassarna har gjort provet och många elever blev upprörda.”

Har ni kontaktat lärare och ledning i skolan?

”Flera föräldrar har ringt. De har sagt att de ska undersöka saken men inte hört av sig. Nu när vi ringer har de bara lagt av luren.”

Känns det tryggt att ha sina barn i Fruängens skola?

”Det är en bra skola med bra lärare. Det måste jag säga. Men ledningen är slapp. Nu bara ignorerar de oss i denna fråga om provet.”

Cyril Hellman

 

DelaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Live Support