Arvsrätt kan vara komplicerat

Det borde vara ganska enkelt med arvsrätt. Barnen ärver sina föräldrar, och den som inte har barn kan upprätta ett testamente till förmån för vem som helst.

I verkligheten är det inte så enkelt, för familjer splittras, det finns särkullbarn, och det kan vara så att vissa syskon alltid gynnas mer än de andra. Anledningen till att det blir så mycket bråk runt arvsrätt är det enkla faktum att folk inte håller sams utan låter egenintresse och avundsjuka styra så mycket.

Vet man att familjesituationen är lite ansträngd kan man ta hjälp av en advokat för att fastställa arvsrätten. Det kan finnas bonusbarn som bor långt borta och som man inte har kontakt med. Ändå har de rätt till sitt arv när föräldern dör.

Arvsrätt berör alla

När det gäller bonusbarnen vill man ofta inkludera dem i familjegemenskapen, men när det gäller arvsrätt kan det vara lurigt att genomföra rättvisan med de lagar som finns. Det enklaste är ofta att adoptera dem, om detta godkänns av alla parter. Man anlitar en advokat som kan skriva alla papper, från adoptionsansökningar till testamenten och kontrakt.

Ibland kan det vara ett biologiskt barn som man inte vill ska ärva, om det finns risk för misskötsamhet och slöseri. Man kan ha två barn som ska dela på ett företag, men ett av dem kanske inte kan anförtros så stora värden. Kanske vill barnet inte det heller, och då är det bäst att skriva papper och ge annan kompensation. Advokaten kan ge förslag på formulering.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik