Våldtäkt – ett dolt brott

Under Me too-rörelsen gick mängder av kvinnor ut och berättade om sexuella övergrepp. Det blev tydligt att våldtäkt är ett brott som sker mycket i det dolda.

År 2017 var ett speciellt år. Inte bara i Sverige, utan stora delar av världen. Det var nämligen året som “Me too” slog igenom. Me too började som hashtags på sociala medier. Kvinnor, för det var nästan uteslutande kvinnor, började berätta om sexuella övergrepp de varit utsatta för. Och det visade sig att många män hade lik i garderoben.

Me too var ett bevis på att det fortfarande skedde otroligt mycket strukturellt sexualiserat våld i samhället. Inte minst på arbetsplatser. Miljontals modiga kvinnor över hela världen gick ut och berättade om saker de hållit inne på under flera år. I vissa fall ledde det till och med till rättsliga konsekvenser flera år efter övergreppen.

Misstänkt för våldtäkt

En som blev misstänkt för våldtäkt var bland annat den folkkära snickaren och tv-profilen Martin Timell. Han gick från att vara populär och folklig till att bli en paria på mer eller mindre en natt. TV4 valde att avsluta allt samarbete med profilen efter de grova anklagelserna och sparkade snickaren från hans program “Äntligen hemma”.

TV4-profilen blev även polisanmäld för våldtäkt, men friades i tingsrätten. Domen överklagades till nästa instans, men även i hovrätten blev Martin Timell friad från samtliga våldtäktsanklagelser. Han stämde därför tv-kanalen för uteblivet arvode och fick rätt till hela 8,9 miljoner kronor för att hans arbetsgivare hade hindrat honom från att arbeta.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik